16:44
Китайське село, яке з повітря приймають за базу ядерних ракет. ВІДЕО


Південна китайська провінція Фуцзянь за популярністю у туристів навряд чи коли-небудь зрівняється зі своїми північними і західними урбанізованими провінціями-сусідами, де розташовані такі ефектні міста, як Шанхай і Гуанчжоу. Однак і в Фуцзянь є унікальна інтригуюча пам'ятка - тулоу. Буквально "тулоу" перекладається як "земляний замок". Це великі круглі (іноді квадратні) будівлі-фортеці, що мають двотисячолітню історію.

Вважається, що перші тулоу були побудовані представниками народності хакка, які під час міжусобних воєн мігрували з півночі в південні райони Китаю ще за династії Тан, яка правила в середині першого тисячоліття нашої ери. Зіткнувшись з ворожим ставленням до себе з боку місцевого населення і мародерів, мігранти змушені були будувати замкнуті житлові споруди кріпосного типу. Там вони селилися великими сім'ями, а іноді і групами, захищаючись всі разом.

Тулоу круглої форми мають діаметр 50-90 метрів, товщина зовнішніх стін від 1 до 2,5 метра, мають вузькі бійниці на верхніх ярусах і мінімальну кількість потужних вхідних воріт. Зустрічаються п'ятиповерхові тулоу - з 60 кімнатами на кожному поверсі. Інтер'єри та сходи - дерев'яні, а зовні - землебитні стіни з утрамбованої землі, бамбука і рисової клейковини. Через таку структуру влітку в тулоу прохолодно, а взимку тепло, розповідає CNN.

За даними китайських ЗМІ, в 1980-х американські супутники одного разу "розпізнали" тулоу як ракетні бункери - через їх "пончикообразний" вид зверху.
Сьогодні в деякому тулоу місцеві жителі організували міні-ринки, де продають ремісничі вироби, картини і фотографії з видами місцевого пейзажу.

У південному Китаї збереглися тисячі тулоу, але лише 46 з них визнані ЮНЕСКО об'єктами всесвітньої спадщини та офіційно називаються "Фуцзянь тулоу".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1762 | Додав: adminA | Теги: земляний замок, тулоу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]