19:50
На ринку Швейцарії склалася тупикова ситуація після референдуму про будівництво заміських резиденцій

Рік потому після референдуму про будівництво заміських резиденцій в Швейцарії ситуація залишається тупиковою. Ринок елітного житла в гірській місцевості завмер в очікуванні, розповідає інтернет-видання "Наша газета".

Денис Бюррю з агентства по торгівлі нерухомістю Burrus & Partners з Оберланд визнає, що підсумки референдуму від 11 березня 2012 року, в результаті якого були введені обмеження на будівництво другого будинку, "вбили ринок". Правда, не настільки, щоб ціни на нерухомість знизилися: Hôtel Alpina продає апартаменти російським клієнтам за ціною від 55 до 60 тисяч франків за квадратний метр. В іншому улюбленому місці відпочинку росіян, Куршевелі, вартість квадратного метра вже виросла до 100,000 євро за квадратний метр.

З прийняттям ініціативи Франца Вебера стало ясно, що будівництво заміських резиденцій скоро заборонять. В туристичних регіонах почався бум видачі дозволів на будівництво. Однак через 2-3 роки після того, як житло за виданими дозволами буде побудовано, зростання ринку нерухомості зупиниться. Зараз в селі Гштаад кількість заміських резиденцій становить 60% загального житлофонду. А згідно з ініціативою Вебера квота такого житла не повинна перевищувати 20%.

Та ж проблема хвилює і Вербье, де частка заміських резиденцій становить зараз 64%. За вартістю житла Вербье завжди був дешевшим Гштаада, хоча за останні десятиліття ціни помітно зросли, і зараз село в Вале зайняло свою нішу на ринку нерухомості категорії люкс. У 1982 році середня вартість квадратного метра первинного житла в Вербье становила 3780 франків, в 2002 році - вже 10,121 франк, в 2010 вона подвоїлася - 22,570 франків, і, нарешті, останній рубіж - 27,552 франка. На відміну від Гштаада, Вербье поки не так інтернаціональний, 42% його населення - швейцарці.

Даніель Гіннар, представник агентства Guinnard Immobilier et Tourisme, відзначає, що на ринку відчувається напруження, викликане невизначеністю дати набрання чинності законодавства, що стосується обмеження будівництва заміських резиденцій. Якщо закон Вебера набирає чинності не з 1 січня 2013 року, а з дня прийняття ініціативи, 11 березня 2012, то всі дозволи на будівництво, видані після цієї дати, втрачають силу. У Валі таких дозволів було видано більше тисячі. Хоча кантон Вале відкинув ініціативу Вебера 74% голосів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1577 | Додав: adminA | Теги: заміських резиденцій в Швейцарії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]