16:58
Попередні роботи перед будівництвом фундаменту під будинок

Перед тим, як побудувати фундамент під будинок, потрібно підготувати ділянку: очистити її від чагарнику, прибрати горби і заповнити ями. Далі необхідно розмітити ділянку. Першим ділом визначається положення стін, для чого на землі за допомогою кілочків і мотузки відмічають план будинку. Якщо будинок має складну конфігурацію, для розмітки запрошується геодезист.

Визначення глибини закладання фундаменту

Правильне визначення глибини закладання фундаменту - найважливіший етап при будівництві будинку. У типових проектах, як правило, прописується мінімальне заглиблення, але для кожної ділянки доводиться розраховувати його самостійно.

Вартість будівництва фундаменту становить від 20 до 30 відсотків від всього проекту, а виправлення помилок, допущених у процесі, нерідко перевищує первісний кошторис. Щоб не допустити помилок на етапі закладки фундаменту, потрібно знати про особливості ґрунту на ділянці.

У приватних будинків відносно малий розмір і вага, тому їх можна зводити майже на всіх типах ґрунтів, і, тим не менше, потрібно завчасно провести геологічну розвідку на будмайданчику.

Вибір типу фундаменту

За конструкцією монолітний фундамент під будинок може бути стрічковим (суцільним по всій довжині стіни), стовпчастим (з окремих стовпів) або плитний (суцільна плита по всьому периметру будинку).

Стрічковий фундамент призначений для будинків з легкими каркасними або дерев'яними стінами за умови, що глибина закладання невисока або в будинку планується зробити підвал.

Стовпчастий фундамент призначений для невеликих будівель: тераси, ганку з великою глибиною закладання. Стовпи встановлюють по кутах будови і в точках перетину стін, під стійками, несучими балками і в інших місцях з високим навантаженням. Щоб оперти стіни про стовпи, під ними розміщують фундаментні балки.

Плитний фундамент - це універсальний вид підстави: він підходить практично для будь-яких ґрунтів. На ньому можна зводити важкі конструкції з цегли та бетону. Плитний фундамент, як правило, не заглиблюють в землю, а навпаки піднімають від поверхні за допомогою пристрою подушки з щебеню.

Щоб при зведенні фундаменту з глибиною закладання більше 0,7 метра в сухому ґрунті заощадити будматеріалах, роблять піщані подушки з крупного піску висотою до ½ висоти фундаменту.

При ритті траншеї під фундамент не можна порушувати міцність її стін. Форма траншеї визначається її глибиною і типом ґрунту.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1713 | Додав: abel | Теги: стрічковий фундамент, монолітний фундамент, стовпчастий фундамент, фундамент під будинок, типи фундаментів, фундамент | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]