16:20
Путін вніс до Держдуми законопроект, який вводить кримінальну відповідальність за фіктивну реєстрацію


Президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, яким посилюється адміністративна і вводиться кримінальна відповідальність за порушення Правил реєстраційного та міграційного обліку громадян.

Як повідомляється в матеріалах, розміщених в середу в базі даних нижньої палати парламенту, дана законодавча ініціатива спрямована на вирішення проблеми так званих "гумових будинків", передає "Інтерфакс".

Щорічно по країні фіксуються багато тисяч житлових приміщень, в яких реєструються сотні тисяч громадян без наміру вселення, при цьому їх реальне місце проживання невідоме. Так, у 2011 році було зафіксовано 6400 адрес, в яких зареєстровано майже 300 тисяч громадян.

"Реалізуючи право на місце проживання, багато з таких громадян ухиляються від виконання ними конституційних обов'язків перед іншими громадянами, державою і суспільством", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Таке положення, наголошується в документі, стало можливим у зв'язку з масовими зловживаннями власниками житла своїми правами, які найчастіше мають корисливий характер.

Штрафи

Відповідно до законопроекту пропонується підвищити розміри штрафів за фіктивну реєстрацію за місцем проживання і, зокрема, передбачається за порушення Правил реєстрації громадянина РФ за місцем перебування або за місцем проживання встановити адміністративний штраф від 2 до 3 тисяч рублів на громадянина і від 2 до 5 тисяч рублів - на наймача, якщо такого роду дії не містять кримінально караного діяння.

Посадові особи повинні будуть заплатити від 25 до 50 тисяч рублів, і юридичні - від 250 до 700 тисяч рублів за аналогічні порушення.

Законопроект встановлює підвищені штрафи за такі ж порушення, вчинені у містах федерального значення - Москві та Санкт-Петербурзі. Вони, відповідно, будуть рівні 3-5 тисячам рублів (для громадян), 5-7 тисячам рублів (для власників житла), 30-50 тисячам рублів (для посадових осіб) і 300-800 тисячам рублів (для юридичних осіб).

Пропонується також збільшити розмір штрафів за порушення посадовими особами, які відповідальні за реєстрацію, термінів надання в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації громадян РФ.

Крім того, у Кримінальний кодекс РФ вводяться доповнення, що передбачають штраф за фіктивну реєстрацію громадян РФ і іноземців. Розмір такого штрафу встановлюється від 100 тисяч до 500 тисяч рублів.

Тюрма до трьох років

Санкції також передбачають штраф в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох років або примусові роботи на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади.

Винний може позбутися свободи на строк до трьох років. При цьому обумовлено, що особа, яка вчинила подібний злочин, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона сприяла розкриттю цього злочину. Встановлюється ряд інших санкцій, що посилюють відповідальність за порушення міграційного законодавства.

При цьому, як підкреслюється в пояснювальній записці до проекту закону, запропоновані заходи не підміняють поняття повідомлювального характеру реєстраційного обліку громадян РФ та не передбачають збільшення кількості документів, що надаються при реєстрації за місцем перебування або за місцем проживання.

Таким чином, по суті, йдеться в пояснювальній записці до проекту закону, "жодним чином не обмежуються права громадян РФ, пов'язані з приватною власністю, житлові права, а також інші права, передбачені Конституцією РФ.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1544 | Додав: adminA | Теги: відповідальність, фіктивну реєстрацію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]