20:04
Вигадки і сувора правда про "розумні будинки"


"Уявіть: ви прокидаєтеся вранці, розумна автоматика вже розсунула штори, медіасистема включила улюблену музику, а на кухні починає варитися кава". Приблизно так розписують гідності "розумного будинку" на сайтах компаній - інсталяторів цих систем. Що насправді являє собою "розумний будинок", скільки коштує установка такої системи і чи є у всьому цьому хоч якийсь сенс, розповідають "Московські новини".

Перша проблема в тому, що твердо сформованого визначення "розумного будинку" до цих пір немає. Сьогодні в це словосполучення вкладається все, що завгодно. Найпоширеніший варіант - управління світлом, жалюзі, почасти побутовою технікою плюс так звана система мультирум, яка дозволяє виводити відео і аудіо з одного джерела. Плюс відеоспостереження і контроль присутності в квартирі або котеджі. Це найпростіший варіант, правда, і сенсу в ньому особливого немає - так, іграшка. Хоча перед гостями є чим похвалитися.

З іншого боку, є зовсім інший полюс, коли на етапі проектування об'єкта в проект закладається можливість управління інженерними системами будинку - електропостачанням, водопостачанням, опаленням, вентиляцією, кондиціонуванням. І це, звичайно, вже далеко не іграшки - від такої системи безпосередньо залежить якість життя в заміському будинку і економія коштів на опаленні.

А між цими двома полюсами знаходиться майже нескінченна безліч різних компаній - установників різних варіацій "розумних будинків". З дуже різними цінами. За словами експертів, вартість створення "розумного будинку" може варіюватися від 10 тисяч рублів до декількох мільйонів. У першому випадку це буде проста система з одним - двома датчиками і контролем однієї - двох розеток, а в останньому буде проведена інтеграція з усіма електричними пристроями в будинку або квартирі, повний віддалений контроль і відеоспостереження всієї території. Середня ж вартість системи становить 600 тисяч рублів. А залежить вона від завдань і переліку систем, якими необхідно управляти.

Яка б не була ціна, вона окупиться: менші витрати на електрику, опалення і кондиціонування у тих, хто активно користується такими системами, - це факт. Правда, проблема тільки в тому, що термін окупності таких систем при нинішній вартості створення - не рік, не два і навіть не десять.

Тому поки встановлюють такі системи або фанати гаджетів і технічного прогресу, які часто займаються цим самі, або ті, кому системи управління приватним будинком або котеджем реально допомагають у житті - будь то опалення, кондиціювання або системи безпеки. У міських квартирах за рідкісним винятком впровадження таких систем - поки лише примха власника, а не нагальна необхідність.

Зазначимо, що системи, ідеологічно близькі до сучасних систем домашньої автоматизації, з'явилися ще під час американських технологічних виставок 1930-х років - в Чикаго і Нью-Йорку. Термін "розумний будинок", згідно з даними Wikipеdia, був придуманий американською Асоціацією забудовників у 1984 році

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1794 | Додав: adminA | Теги: розумні будинки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]