18:33
Жителі підмосковного села намагаються врятувати від забудови свій 150-річний ставок

В підмосковному селі Щемілово, що входить до складу Старої Купавни Ногінського району, є територія з ставком, яку населення давно просить облагородити і зробити рекреаційною зоною. Але замість цього влада продали її під забудову, розповідають "Нові вісті".

Йдеться про ставок між щеміловськими городами і лісом. Старожили розповідають, що вони купалися в цьому невеликому природному водоймищі з декількома ключами, ще коли були дітьми, і їхныі батьки купалися в цьому ставку. "Ставок був набагато меншим. В радянський час Рада депутатів дозволив взяти з нього пісок для будівництва. Нам від цього стало тільки краще", - розповів журналістам голова вуличного комітету Щемілова Сергій Уколов.

"Я тут в дитинстві каталася на ковзанах - ставок розчищали посередині", - згадує жителька села, що представилася Вірою. "Ми все життя купалися в цьому ставку, все село, - каже Михайло Васильович Щербаков, старожил села. - Мені 100 років, а ставок був ще до мене. Цьому ставку 150-200 років. І раптом приїхав якийсь господар і сказав: це мій ставок. Але ставок сільський!"

Зараз ставок наповнений водою лише на третину, частина водойми заросла очеретами. Жителі неодноразово просили адміністрацію почистити його. У 2006 році подали колективне прохання з десятками підписів. Ось тут-то і з'ясувалося, що й ставок, і ділянка навколо нього продані під забудову житлом. Тоді щеміловці звернулися до влади за роз'ясненням. Відповідь їх дуже здивувала: за документами на даній ділянці ставка не виявилося.

Як сталося, що чиновники не розгледіли природний ставок, якому понад 150 років, сказати складно. До теперішнього плачевного стану водойму, схоже, довели умисно: жителі Щемілово розповідають, що в 2007 або 2008 сюди приїхали Камази без номерів і зсипали у ставок будівельне сміття.

"Деякі джерела були забиті, - пояснила жителька села Олена. - Але якщо ставок почистити, вони звільняться. Адже зима була без снігу, а ставок все одно наповнюється водою. Звичайно, не за рахунок стічних вод. І не за рахунок атмосферних опадів. Ми хотіли самі вичистити ставок. Проводили суботники. Домовилися, що нам привезуть земснаряд. Але адміністрація не дозволила, так як це приватна територія".

Нинішнього літа навіть після безсніжної зими і посушливого липня ставок як і раніше радує місцеву малечу - діти охоче хлюпочуться на мілководді. Сусідство з ставком оцінили і новосели мікрорайону Нове Бісерово, який місцеві прозвали "кам'яним монстром".

Щеміловці просять владу зробити окультурену зону відпочинку не замість лісу в селищі Зелений, а біля ставка. "Поставте тут лавочки. І меморіал цей поставте, якщо вже треба", - говорять громадяни. "Це джерельний ставок, і ми просимо адміністрацію, щоб вона нам його облаштувала. Щоб це була зона відпочинку. І щоб ставок залишили ставком", - зазначає мешканка Зеленого Галина Устюгова.

Жителі судяться за відібрані під забудову наділи

Якщо подивитися на публічну кадастрову карту, то видно, що всі вільні від забудови і лісу ділянки біля Щемілово сформовані під забудову: індивідуальну і навіть багатоповерхову.

При цьому ділянка під багатоповерхівку була сформована прямо на приватних сільських наділах, скаржаться мешканці. Їх при кадастраціі, як і ставок, не побачили. Серед відібраних у населення ділянок опинився і наділ ветерана війни, нагородженого орденом "За оборону Москви", Михайла Щербакова. "У мене відняли землю. Мене за ніс водять! Я вранці прокидаюся і плачу, - розповідає ветеран. - Мою ділянку продали. Але хто має право продати? Ми податки платимо з 1991 року за 30 соток, а землі немає".

"Я тут живу 30 років. Діти у мене виросли тут, корів я тримав, половина Зеленого до мене приходило за молоком. На поле у нас з 1993 року ділянки у власності, - пояснює Сергій Уколов. - Звичайно, ми судимося зараз. Я думаю, що ми переможемо".

Нагадаємо, близько місяця тому в Ногінському районі пройшли публічні слухання щодо забудови полів, на які жителі демонстративно привели корів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1764 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]