21:00
Армування стрічкового фундаменту і його гідроізоляція, заливка бетону

Армування стрічкового фундаменту

Армування стрічкового фундаменту дозволяє якісно змінити властивості бетону, підвищити його здатність зберігати механічну міцність при різних навантаженнях і впливах. Арматура служить своєрідним скелетом і без неї жоден стрічковий фундамент не може претендувати на роль довговічного рішення.

Процес, тісно пов'язаний з армуванням фундаменту, називається в'язкою арматури. При цьому окремі прути арматури пов'язують між собою спеціальною дротом, отримуючи багатоярусний решітковий виріб, укладений між опалубкою. Звичайно як елемент каркаса використовується арматура діаметром 12-14 мм (параметри арматури залежать від цілої низки чинників, починаючи з якісних показників ґрунту та закінчуючи навантаженнями, які будуть впливати на фундамент). Каркас часто виготовляють з двох-трьох рядів вертикальної арматури, пов'язаних між собою горизонтальними арматурами.

Крок між "поверхами", вертикальними, поздовжніми і поперечними горизонтальними елементами може складати 100-250 мм в залежності від величини навантаження і ґрунту. Слід також залишати з усіх боків "скелета" не менше 50 мм вільної відстані - арматура повинна повністю сховатися під масою бетону для мінімізації її корозії.

Заливка бетону

Для приготування розчину бетону зазвичай використовують цемент марки М-200, М-300 або М-400. Вибір марки обґрунтований погодними умовами і особливостями об'єкта, для якого зводиться фундамент. Так, для невеликого одноповерхового будинку при його зведенні в теплу суху погоду цілком можна використовувати цемент М-200. Для холодної погоди і двоповерхових споруд рекомендується використовувати більш високі марки.

Говорячи про звичайний рецепт бетону для стрічкового фундаменту має на увазі наступне співвідношення компонентів: пісок, щебінь, цемент відповідно 3:3:1. Води додається рівно стільки, щоб одержати не занадто рідкий бетон - розчин повинен згрібатися лопатою, утримуючи свою форму, а не розтікатися як жижа. В останньому випадку обов'язково виникнуть складності, які будуть заважати поділу розчину на фракції з усіма витікаючими звідси наслідками. Само собою зрозуміло, що всі інгредієнти повинні бути чистими (стосується піску, в якому нерідко попадається глина), а також з актуальних терміном придатності (стосується цементу).

Поступово заливаючи бетон в опалубку необхідно виключити можливість появи порожнеч в масиві бетону, чому активно сприятимуть елементи армування. Тому за кожним шаром розчину необхідно уважно стежити і ущільнювати дерев'яними трамбівками. Для того щоб бетон добре лягав уздовж стінок опалубки, не зайвим буде періодично постукувати по ньому для розподілу навантаження на розчин. При всьому при цьому, всю глибину фундаменту варто залити якомога швидше, щоб в масиві фундаменту не простежувалося розшарування. Щоб забезпечити максимальну міцність фундаменту, верхню його частину періодично необхідно кропити водою.

Гідроізоляція стрічкового фундаменту

Після того, як бетон застигне, а це може статися через 4-7 діб з дня заливки розчину (зазвичай до цього часу він набирає близько 70% максимальної міцності), можна приступати до гідроізоляції фундаменту. Для цього акуратно знімається опалубка, після чого бокова поверхня фундаменту покривається відповідними складами. В якості гідроізоляції можна використовувати склади типу бітумної мастики і руберойду, які вже стали традиційними. Можна знайти й інші варіанти, благо виробники подібної продукції постаралися на славу і сьогодні у продажу можна знайти спеціальні полімерні гідроізолюючі речовини, призначені саме для фундаменту.

Зворотна засипка фундаменту

Незалежно від того, чи зводиться звичайний стрічковий, чи свайно-стрічковий фундамент, по закінченні робіт необхідно виконати зворотну засипку його пазух. Для цього використовується пісок, який змочується і акуратно утрамбовується (щоб не пошкодити шар гідроізоляції фундаменту). Після цього залишилося тільки чекати остаточного затвердіння бетону - всього 3-4 тижні залежно від кліматичних умов. Не забудьте захистити верхню частину фундаменту від опадів - просто прикрийте її чим-небудь у дні, коли очікується випадання опадів.

А ось, якщо ви хочете зробити стрічковий фундамент своїми руками, тоді радимо прочитати нашу статтю про початок роботи, яку знайдете за адресою http://zhytlonews.com/news/strichkovij_fundament_svojimi_rukami_pochatok_roboti/2014-11-07-3093.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1843 | Додав: abel | Теги: Зворотна засипка фундаменту, Гідроізоляція стрічкового фундамент, Армування стрічкового фундаменту, Заливка бетону | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]